Запитване за резервация
Дата на пристигане?
Дата на отпътуване?
Име:
Фамилия:
Телефон:
E-mail:
Съобщение:

 
Моля въведете резултата
от действието:

Click to reload image

За град Созопол

Град Созопол се намира на 35 км южно от Бургас, като е разположен на малък полуостров на Черно море в България.Той е най-старият град на българското черноморие, основан като елинска колония през 610 г. пр.н.е. от гърци под името Аполония Понтика. Тесни калдъръмени улички със стари созополски къщи придават романтичност и неповторимост на Стария град. В Созопол има много църкви. Най-старата, действаща и до днес е "Св. Георги", построена през 1828 г. върху ранно-християнска базилика, с мраморен олтар от 330 г. сл. Хр. Света Марина е покровителка на града и в нейна чест е построен параклис.При възстановяването му през 1969 г. се установява, че той е построен на мястото на античен храм. Затова и деня на Светицата - 18 юли е обявен за патронен празник на града.

Градът израстнал преди всичко като търговски и пристанищен център. Поддържал активни политически и търговски връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и др. Търговското му влияние в Тракия се основавало на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в.Богатият град станал център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричали Аполония Магна (Велика).През 72 г. пр. Хр. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната стена - разрушена. През IV в. Созопол отново е в подем и е известен с името Созополис - град на спасението. Традиционно византийски град и твърдина в хинтерланда на столицата Константинопол, едва в 812 г. при хан Крум - Созопол е включен за кратко в пределите на българската държава. От XVIII - XIX век са запазени църкви и множество старинни къщи създаващи неповторим архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.

Сега град Созопол е модерен туристически център, който с необичайното си местоположение и с прекрасните си природни дадености е привлекателно място за български и чуждестранни летовници. Освен Созопол предпочитани от летовниците са още ваканционно селище “Дюни”, с. Черноморец, намиращите се в непосредствена близост къмпинги Каваци, Златна рибка и Веселие, а и все повече туристи включват в летните си почивки и близкото до Созопол село Равадиново.

Аполония е името на стара крепост, на чието място е построен съвременният град Созопол. Днес името Аполония носят ежегодните празници на изкуствата, провеждани в града в началото на септември.